Dialectische Gedragstherapie Gebruiken

By | February 27, 2019

Dialectische Gedragstherapie Gebruiken – DBT – Om Borderline Persoonlijkheids Stoornis te Behandelen -BPD

Borderline persoonlijkheidsstoornis wordt gekenmerkt door impulsieve acties, onstabiele buien, en problemen met relaties met anderen. Vele mensen die eronder lijden hebben ook paranoïde gedachtes en klagen dat ze zich “verdoofd” of “dromerig” voelen. Tegelijk met het vaak lijden onder zware stemmingswisselingen, zijn ze vaak onzeker over hun identiteit en zelfbeeld. Mensen die onder BPD leiden zeggen dat het vele gebieden van hun leven beïnvloedt, inclusief werk, school, relaties en lichamelijke gezondheid. Mensen die eronder lijden zeggen ook dat ze zich leeg voelen, en daarom snijden of branden sommigen zichzelf “om iets te kunnen voelen”.

Dialectische gedragstherapie wordt gebruikt in de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen. Het is ontwikkeld door Marsha Linehan, Doctoraat. Het is een vorm van psychotherapie die cognitieve gedragstechnieken combineert met mindful bewustzijn. Cognitieve therapie concentreert zich op gedachtes en overtuigingen, samen met acties. Het is de eerste therapie die aangetoond effectief is om Borderline Persoonlijkheidsstoornis te behandelen.

Dr. Linehan’s theorie is dat de kern kwestie in BPD een combinatie is van emotioneel onstabiele omgeving als een kind, en emotionele ontregeling. Het doel van Dialectische Gedragstherapie is om de patiënt te helpen door ze technieken aan te leren die emotionele buien en ongezonde manieren om met deze buien, wanneer ze zich voordoen, om te gaan te verminderen.

Dialectische Gedragstherapie gebruiken om patiënten met BPD te behandelen omvat het helpen van de patiënt bij het ontwikkelen voor “skills” om de emoties te reguleren, en ook het verminderen van de symptomen van borderline persoonlijkheidsstoornis. De behandeling bestaat uit verschillende onderdelen. Supervisie door therapeuten om ondersteuning te geven aan de patiënt, individuele therapie om de patiënt de redenen voor de behandeling te laten inzien, training om de vermogens van de patiënt te verbeteren, en nieuwe skills leren zodat ze om kunnen gaan met hun gedachten en emoties. Patiënten leren om hun behoeftes te laten gelden, hun relaties goed te managen, hoe ze om kunnen gaan met verontrustende factoren die opkomen, en in het algemeen leren om te observeren en aan het leven deel te nemen zonder dingen als “goed” of “slecht” te bestempelen.

Hoewel het nu gedacht wordt dat genetische factoren en ware verschillen in de breinstructuur en het functioneren van de brein bijdragen aan Borderline Persoonlijkheidsstoornis voor sommige mensen, is Dialectische Gedragstherapie de eerste cognitieve therapie die echte verbetering heeft laten zien voor mensen met Borderline Persoonlijkheidsstoornis.

Om meer over de behandeling van borderline persoonlijkheidsstoornis (BPD) te leren, kun je onze website bezoeken – https://www.depsycholoog.nl/Gouda/

https://www.depsycholoog.nl/Gouda